Good Sam Club Open Roads Forum: Tech Issues: Honda Eu3000 Problem
Open Roads Forum Already a member? Login here.   If not, Register Today!  |  Help

Newest  |  Active  |  Popular  |  RVing FAQ Forum Rules  |  Forum Posting Help and Support  |  Contact  

Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > Honda Eu3000 Problem

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
TECMike

Texas

Senior Member

Joined: 01/03/2010

View Profile


Offline
Posted: 06/27/20 10:50am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Had an earlier thread started on our problem, but the posts and thread got lengthy, so I thought I would start another for more additional accurate and clear input from folks.

Our Honda Eu3000is will start and power our 13,500 air conditioner travel trailer on high speed fine.

Wife and I (two old baby-boomers plus) have had it for ten years, used it boon-docking without any problems what-so-ever. Been totally trouble free. Kept oil changed religiously, and air filter cleaned.

Now,when we switch over to economy mode, our generator will run about three minutes, stumbles and shuts down power to the trailer. Generator keeps running, but red trouble light comes on.

In the economy mode, it will run satisfactorily with the fuel cap off.

I bought a new fuel cap, being sure that was the problem. However, that did not help the problem. Still shuts off power to our trailer after about three minutes.

Is there any other recommendations someone has that I can try?

Thought about removing and cleaning the spark arrestor on the exhaust to see if that would help.

Thanks so much for your help!

Sincerely,
Mike

pianotuna

Regina, SK, Canada

Senior Member

Joined: 12/18/2004

View Profile


Offline
Posted: 06/27/20 11:48am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Hi,

Is there a fuel filter? If so, clean it or replace it.

https://www.youtube.com/watch?v=pzX21-hFjFM


Regards, Don
My ride is a 28 foot Class C, 256 watts solar, 556 amp hours of AGM in two battery banks 12 volt batteries, 3000 watt Magnum hybrid inverter, Sola Basic Autoformer, Microair Easy Start.

2oldman

New Mexico

Senior Member

Joined: 04/15/2001

View Profile


Offline
Posted: 06/27/20 11:51am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Have you left it sitting with gas in the carburetor?

TECMike

Texas

Senior Member

Joined: 01/03/2010

View Profile


Offline
Posted: 06/27/20 12:01pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

The only fuel filter I see is where you pour gas in the tank. It is a screen. If there is another fuel filter, someone please tell me where it is if possible.

I have left gas in it year around, also used Sta-bil gas conditioner year around without any problems and generator has worked fine.

2oldman

New Mexico

Senior Member

Joined: 04/15/2001

View Profile


Offline
Posted: 06/27/20 12:12pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Your manual doesn't show any fuel filter, but it does recommend draining the carb float bowl and sediment bowl for long storage sans any use. If nothing else works, I'd look there.

opnspaces

San Diego Ca

Senior Member

Joined: 12/22/2004

View Profile


Offline
Posted: 06/27/20 12:36pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

You mention the stumble and power shutdown in economy mode. Does that only happen with the AC running, or does it happen anytime powering the trailer regardless of the AC?

Does the generator idle smoothly, or does the idle lope or hunt (seem to surge or run both fast and slow)?

The fact that it keeps running but stops making power seems like an electrical fault. But the fact that it runs with the gas cap off seems like it's an airflow problem. So on the airflow premise I'd say there are a few possible causes that I would try in order of easiest to hardest.

You already changed the cap so that's probably not it. But make sure the vent on the cap is set fully to the run position.

If the idle surges or hunts you probably have a dirty carburetor. a shot of Seafoam engine treatment in the fuel tank might cure this. Otherwise you'll have to disassemble and clean out the carburetor which is a bit more difficult than what's below.

You might just have a dirty air filter. Try running it for a few minutes with the filter removed. Or just clean or replace the filter.

Clean off the spark arrestor.

Change the spark plug.

Clean out the carburetor and adjust the valves.


2001 Suburban 4x4. 6.0L, 4.10 3/4 ton
2005 Jayco Jay Flight 27BH
1986 Coleman Columbia Popup.

Latner

Indiana

Senior Member

Joined: 08/06/2006

View Profile



Posted: 06/27/20 01:28pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Heavy dose of seafoam might help.

pianotuna

Regina, SK, Canada

Senior Member

Joined: 12/18/2004

View Profile


Offline
Posted: 06/27/20 04:13pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Watch the video--it shows where to look for the (rather crude) fuel filter.

Fresno Tundra Driver

Fresno,Ca. USA

Senior Member

Joined: 11/20/2003

View Profile



Posted: 06/27/20 05:29pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

When our Yamaha 3000iSEB kept running but stopped making power it turned out to be a bad control unit. The replacement part was around $900 without labor. Ridiculous! I was basically left with a large paper weight and just replaced it with two smaller Honda generators. Hopefully that isn’t your problem.


E.Lee Galik

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > Honda Eu3000 Problem
Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues


New posts No new posts
Closed, new posts Closed, no new posts
Moved, new posts Moved, no new posts

Adjust text size:




© 2020 CWI, Inc. © 2020 Good Sam Enterprises, LLC. All Rights Reserved.