Good Sam Club Open Roads Forum: Tech Issues: EU2000i starts, then imediately quits..
Open Roads Forum Already a member? Login here.   If not, Register Today!  |  Help

Newest  |  Active  |  Popular  |  RVing FAQ Forum Rules  |  Forum Posting Help and Support  |  Contact  

Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > EU2000i starts, then imediately quits..

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Page of 5  
Next
groundhogy

PA

Senior Member

Joined: 12/17/2014

View Profile


Offline
Posted: 07/23/20 06:10pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Gas cap is unscrewed.
Fuel pump puts fuel into the bowl.
?Starting fluid seems to have no effect.
New and clean carb.

Unit had not been started in a couple years.
I found a bit of old gas in the tank beforehand.
I poured a small amout of new gas in, swished around and emptied. Did this 2-3 times.
Then before first start attempt, I unscrewed fuel bowl screw and pulled cord til some of the fuel spilled out in attempt to get to fresh gas.

Then start attempts began.

I pulled carb again, but jets were still clear.

wnjj

Cornelius, Oregon

Senior Member

Joined: 01/11/2007

View Profile


Offline
Posted: 07/23/20 06:35pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Is the oil at the proper level?

groundhogy

PA

Senior Member

Joined: 12/17/2014

View Profile


Offline
Posted: 07/23/20 06:44pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

I filled it beforehand, but i guess i should check again

KD4UPL

Swoope, VA

Senior Member

Joined: 03/16/2008

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 07/23/20 07:01pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Have you put a new spark plug in it?

groundhogy

PA

Senior Member

Joined: 12/17/2014

View Profile


Offline
Posted: 07/23/20 07:09pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

It’s pretty new, but its been in the unit about a year.
Hardly used i think.

The ignition coil module is new.

Bionic Man

Colorado

Senior Member

Joined: 04/03/2009

View Profile



Posted: 07/23/20 11:04pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

My bet is low oil.


2012 RAM 3500 Laramie Longhorn DRW CC 4x4 Max Tow, Cummins HO, 60 gallon RDS aux fuel tank, Reese 18k Elite hitch
2003 Dodge Ram 3500 QC SB 4x4 Cummins HO NV5600 with Smarty JR, Jacobs EB (sold)
2002 Gulf Stream Sea Hawk 29FRB with Honda EV6010

time2roll

Southern California

Senior Member

Joined: 03/21/2005

View Profile



Good Sam RV Club Member


Posted: 07/23/20 11:45pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Choke stuck?


2001 F150 SuperCrew
2006 Keystone Springdale 249FWBHLS
675w Solar pictures back up

Gdetrailer

PA

Senior Member

Joined: 01/05/2007

View Profile



Posted: 07/24/20 06:47am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

groundhogy wrote:

Gas cap is unscrewed.
Fuel pump puts fuel into the bowl.
?Starting fluid seems to have no effect.
New and clean carb.

Unit had not been started in a couple years.
I found a bit of old gas in the tank beforehand.
I poured a small amout of new gas in, swished around and emptied. Did this 2-3 times.
Then before first start attempt, I unscrewed fuel bowl screw and pulled cord til some of the fuel spilled out in attempt to get to fresh gas.

Then start attempts began.

I pulled carb again, but jets were still clear.


Check for spark.

Bypass the oil level sensor.

Replace the plug.

You have to have three things for an engine to run.

Fuel, seems like you have it since it will start but shuts down.. but may not be getting enough after running. Squirt a starting fluid does not change anything (external fuel source).

Compression, questionable at this time but most likely OK since it is starting but shutting down.

Ignition, some spark at least since it is starting.. However, shuts down after starting means the ignition might be shutting down..

Oil level MAY be too low and when starting it is just high enough to not turn off the ignition but when engine runs the oil level drops slightly due to oil being picked up and splashed around. Oil sensor shuts down the ignition.

Out of level operation, need to make sure engine is fairly level especially if your oil level is slightly below the Full mark.

Try adding a couple of ounces of oil (you want the oil level to be SLIGHTLY ABOVE to "Full" mark on these engines). Cold temps can affect the oil level since the oil is thicker and may not fall back down fast enough.

Bad plug not firing well under compression? Yes, that is a real possibility and does happen, especially if you have flooded the engine badly enough to wet the plug. Plugs are cheap and easy thing to change and typically most small engines come with a cheaply made plug.

I would try disconnecting the oil level sensor first. If runs fine then add a small amount of oil and retry with sensor connected..

rrupert

NW PA

Senior Member

Joined: 02/26/2005

View Profile


Offline
Posted: 07/24/20 07:06am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Pull the exhaust spark arrestor and give it a cleaning. Carbon and mud daubers do a good job of plugging it.


Rich and Joyce
2018 Jayco Jay Flight 21QB
2012 Ford F150 4X4 Supercrew EcoBoost
Reese Strait-Line Dual Cam Hitch
Amateur Radio K3EXU


RCMAN46

NorthWest

Senior Member

Joined: 02/24/2008

View Profile



Good Sam RV Club Member


Posted: 07/24/20 08:57am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

I have found my EU2000i when it is very cold like 30 F my oil level has to be at the full mark or it will shut down on oil level until there is a little heat in the engine.

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Page of 5  
Next

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > EU2000i starts, then imediately quits..
Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues


New posts No new posts
Closed, new posts Closed, no new posts
Moved, new posts Moved, no new posts

Adjust text size:




© 2021 CWI, Inc. © 2021 Good Sam Enterprises, LLC. All Rights Reserved.