Good Sam Club Open Roads Forum: Tech Issues: Refridgerator is acting bizarre
Open Roads Forum Already a member? Login here.   If not, Register Today!  |  Help

Newest  |  Active  |  Popular  |  RVing FAQ Forum Rules  |  Forum Posting Help and Support  |  Contact  

Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > Refridgerator is acting bizarre

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Page of 3  
Next
randompanda

Kansas City, MO

New Member

Joined: 04/10/2013

View Profile


Offline
Posted: 11/29/20 11:28am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

We're having an issue with our Dometic fridge and I'm at a loss on what to do. Hoping someone on here has experienced this and can help.
Out of the blue the fridge started freezing the food in the fridge not the freezer so we bought a new thermistor. The fridge stopped freezing but the check light came on next morning. Found out the hose in back broke and water went everywhere. We dried it up and put new hose and the check light went off and everything was fine again for the next 24 hours. Next morning, check light is back on. Went outside and there's no water. wiggled some parts around and now the check light is back off. Does anyone know what is happening? [emoticon]
Thanks in advance!

BobsYourUncle

Calgary Alberta Canada

Senior Member

Joined: 12/12/2003

View Profile


Offline
Posted: 11/29/20 11:35am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Wiggling parts around and having it resume operation is usually an indication of a loose connection.

Try shutting all power off to the fridge and removing every wire, contact etc you can see, one at a time, and check them for corrosion, loose fit etc. If loose, squeeze the connector carefully a bit to ensure a snug fit. Scrape any tabs where connectors go with a small screwdriver or blade of a utility knife.

What is the model number of the fridge?


2007 GMC 3500 dually ext. cab 4X4 LBZ
Dmax/Allison

2007 Pacific Coachworks Tango 306RLSS - 32'

RV Rebuild Website

.


wolfe10

Texas

Senior Member

Joined: 10/08/2000

View Profile


Offline
Posted: 11/29/20 12:03pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Did the PC board get wet???

Water plus electronics= bizarre behavior.


Brett Wolfe
Ex: 2003 Alpine 38'FDDS
Ex: 1997 Safari 35'
Ex: 1993 Foretravel U240

Diesel RV Club:http://www.dieselrvclub.org/

randompanda

Kansas City, MO

New Member

Joined: 04/10/2013

View Profile


Offline
Posted: 11/29/20 12:22pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Thank you for such a quick response! The model # is RM2652. Thankfully the board didn't get wet. We've tightened everything and it's working now but the check light will most likely come back on again. Seems to turn on during the night

newman fulltimer

louisiana

Senior Member

Joined: 05/19/2012

View Profile



Posted: 11/29/20 12:34pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Are you running it on gas and the heater at night?

pianotuna

Regina, SK, Canada

Senior Member

Joined: 12/18/2004

View Profile


Offline
Posted: 11/29/20 12:41pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Are you boondocking? What is the battery voltage?


Regards, Don
My ride is a 28 foot Class C, 256 watts solar, soon to have SiO2 batteries, 3000 watt Magnum hybrid inverter, Sola Basic Autoformer, Microair Easy Start.

randompanda

Kansas City, MO

New Member

Joined: 04/10/2013

View Profile


Offline
Posted: 11/29/20 12:41pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

we use it on electric. We are in Arizona so we have only been using a tiny plug in heater

pianotuna

Regina, SK, Canada

Senior Member

Joined: 12/18/2004

View Profile


Offline
Posted: 11/29/20 01:09pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Do you have the thermistor you replaced? Try putting it back and see if the problem persists.

My check light only comes on during propane operation.

MitchF150

Puyallup, WA

Senior Member

Joined: 07/13/2002

View Profile


Offline
Posted: 11/29/20 02:02pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

When the light comes on, does it shut down totally?

Sounds like you are plugged into shore power too.

When I got my new TT with that fridge in it, it would run fine while plugged in on either gas or 120v. But, once it reached temp and wanted to 'cycle', it would trigger the light and shut down.

Running on 12v only (battery) and on gas, it would cycle just fine.

This was a brand new TT and under warranty, but it would have taken some 2 plus weeks and taking the rig back to them, picking it back up and I had a trip planned the next week.

I just ordered a new board off of Google of all places for $100.. It came within 2 days and an hour to replace and it's all fixed and running just fine over a year later..

I get the whole "warranty" thing... Sure, they should have paid for it, but 2 weeks, towing it back and forth, for a lousy $100 and an hours of my time... No brainer for me..

I also had an 'warranty' issue on my old 2003 Prowler back when it was brand new.. I took it in for a simple plumbing issue with the shower.. They fixed it after a week... The next trip out, it failed again.. I ended up fixing it while in camp from a local hardware store and it remained fixed for the rest of my time with it which was in 2019 when I traded it for the new Rockwood.. [emoticon]

Anyway, you can only do what you can do, so I get that.. You can only do what you can do.

Good luck! Mitch
[image]


2013 F150 XLT 4x4 SuperCab Max Tow Egoboost 3.73 gears #7700 GVWR #1920 payload. 2019 Rockwood Mini Lite 2511S.

Old-Biscuit

Verde Valley

Senior Member

Joined: 06/20/2009

View Profile



Posted: 11/29/20 02:16pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

'Check Light' only has to do with Propane operation
Means flame failed to light off and Prove it lit

If you are in AUTO Mode....
AC Power is priority
BUT on LOSS of AC Power fridge will swap to GAS
If Gas fails...Check Light

IF in AUTO and you are SURE there have NOT been any Power Outages then Circuit Board is funky due to getting wet
IF you have propane valved in and flame is lighting then issue is with the Flame Proving signal which could be bad Spark Electrode wiring/connection OR circuit board is funky from being wet

You can completely remove circuit board *label/disconnect all wires/leads (AC/DC/Element Leads etc)
Then dry both sides using hair dryer


Is it time for your medication or mine?


2007 DODGE 3500 QC SRW 5.9L CTD In-Bed 'quiet gen'
2007 HitchHiker II 32.5 UKTG 2000W Xantex Inverter
US NAVY------USS Decatur DDG31

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Page of 3  
Next

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > Refridgerator is acting bizarre
Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues


New posts No new posts
Closed, new posts Closed, no new posts
Moved, new posts Moved, no new posts

Adjust text size:




© 2021 CWI, Inc. © 2021 Good Sam Enterprises, LLC. All Rights Reserved.