Good Sam Club Open Roads Forum: Tech Issues: Heat pump question
Open Roads Forum Already a member? Login here.   If not, Register Today!  |  Help

Newest  |  Active  |  Popular  |  RVing FAQ Forum Rules  |  Forum Posting Help and Support  |  Contact  

Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > Heat pump question

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
dsisemore1

Home

Full Member

Joined: 11/16/2011

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 09/24/22 08:45am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

I have a coleman mach a/c with heat pump. My coach is a 2016 Tiffin 36LA. According to the owners manual the heat pump will automatically switch over to the gas furnace mode if the outside temperature gets between 35-38 degrees. Mine does not do that I have to monitor it because once it gets below around 40 degrees not only does it not automatically switch to gas it starts making a loud clicking noise. Almost sounds like the plastic squirrel cage is hitting something. I turned it off and turned it on the next night and it works fine. This happened a couple of times, now I just monitor it and manually switch it over when temps get 40 degrees and no problem. Any ideas what is causing it not to automatically switch over and number 2 what is making the "clicking" noise?

* This post was edited 09/24/22 09:16am by dsisemore1 *

DancinCampers

Louisiana

Senior Member

Joined: 11/05/2004

View Profile



Posted: 09/24/22 08:54am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Is this your only rooftop unit? I have 2 and the gas is controlled by the front unit only. The noise may be ice coming off the exterior fins.


Dan & Sharon (Kasey, Our Yorkie, RIP 9Jan'05-26Jul'17)
2012 Winnebago Journey 36M
2006 Jeep Liberty, Blue Ox Aventa II, SMI Silent Partner

If You Obey All The Rules, You Miss All The Fun

dsisemore1

Home

Full Member

Joined: 11/16/2011

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 09/24/22 09:15am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

I have two units but only the front unit has the heat pump. Sorry should have explained that in original post.

dougrainer

Carrolton, Texas

Senior Member

Joined: 06/11/2007

View Profile


Offline
Posted: 09/24/22 11:20am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Don't take the switchover temp too literal. It all depends on the outside ACTUAL temp below the shroud of the Heat Pump. On Tiffin's, the clicking noise could be just as simple as the foil tape in the ductwork is peeling up on an edge. That will make a clicking sound. Now, are you stating you have the HP ON and heating, and when you notice the outside is about 40, the HP shuts OFF and then makes the clicking sound and the Floor furnace does NOT come on? Remember, the furnace will only come ON if the inside temp calls for heat. Another clicking noise may be the defrost cycle and you hear the ice dropping off the condensor onto the HP mount pan. Another cause may be a defective reversing solenoid. Some HP units will still function all the way down to outside 32 to 34 degrees. Because the HP shroud insulates partially the outside ambient temp. You can force the furnace to come ON in HP mode. This will cause the HP to shut down and the furnace mode activate just like in outside 35 degree ambient. Lets say the interior temp is 60 degrees. Set the HP at 64 degrees. Once the HP comes on, after a few minutes, manually raise the tstat temp display to 75 degrees. That will trigger an automatic shut down of the HP and start the furnace. See if you have the same sounds or if the system functions normally. Doug

dsisemore1

Home

Full Member

Joined: 11/16/2011

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 09/24/22 01:30pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Thanks Doug, The HP system is on and functioning properly but once the outside temp goes below 40 (according to a temperature gauge I have set up outside the coach) the unit will run continuously doesn't get the room warm enough to reach the set temperature to shut down the HP. Then after maybe an hour or so of continuous running will eventually start making the noise.

dougrainer

Carrolton, Texas

Senior Member

Joined: 06/11/2007

View Profile


Offline
Posted: 09/24/22 03:53pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

dsisemore1 wrote:

Thanks Doug, The HP system is on and functioning properly but once the outside temp goes below 40 (according to a temperature gauge I have set up outside the coach) the unit will run continuously doesn't get the room warm enough to reach the set temperature to shut down the HP. Then after maybe an hour or so of continuous running will eventually start making the noise.


I would suspect the Outside ambient temp sensor is bad. Doug

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > Heat pump question
Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues


New posts No new posts
Closed, new posts Closed, no new posts
Moved, new posts Moved, no new posts

Adjust text size:




© 2022 CWI, Inc. © 2022 Good Sam Enterprises, LLC. All Rights Reserved.