Good Sam Club Open Roads Forum: Tech Issues: Lippert leveling pump unit
Open Roads Forum Already a member? Login here.   If not, Register Today!  |  Help

Newest  |  Active  |  Popular  |  RVing FAQ Forum Rules  |  Forum Posting Help and Support  |  Contact  

Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > Lippert leveling pump unit

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
garyemunson

Reno, Nevada

Senior Member

Joined: 09/27/2015

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 09/28/19 05:20am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Anyone here been inside the Lippert levelling pump unit yet? Our 2015 Winnebago has had an intermittent issue for the last few years that seems to be getting more frequent. After the jacks are retracted, after about 5-10 minutes the jacks down light will come on (when driving) and the pump will start to build the pressure back up. This only lasts a couple seconds and light is back out for 5-10 minutes again. I've watched the jacks with the RV sitting still and when this happens you cannot see any jack movement so it's the pressure leaking off the retract side just enough to start the automatic safety retract cycle. Of course Lippert does not consider this a serviceable item and only sells a complete unit and some assorted coils and pressure switches. I'm certain the pressure switch is not at fault otherwise the pump would not cycle as it does. It would be nice to find a breakdown of the valve body itself to help with fixing whatever is wrong. I can only assume the check valve on the retract side at times does not seat properly and lets a tiny amount of fluid to leak back lowering the retract pressure fall enough to trigger the pump. I'm sure the pressure is pretty **** high and the leak must be very small to take as much time as it does to fall to the pump start value. I'm making a guess that the valve is either tight in it's bore or the sealing surface has some imperfection that could be polished out. This has been going on for about 3 years, behaving fine for many months on end before "breaking bad" and doing it's mischief for a while. I've found that most often, it will stop on it's own after about 10 cycles. Occasionally, I've pulled off the road and cycled the system through auto level and retract and the problem quits. Sure would like to hear from someone who's tinkered with one of these valves before I dive in.

dougrainer

Carrolton, Texas

Senior Member

Joined: 06/11/2007

View Profile


Offline
Posted: 09/28/19 08:11am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

When this happens and it make no difference if LCI or Equalizer or any system that uses a pressure switch to activate down indicator---It is always the pressure switch. They do have updates for some switches. They also have an extra port on the manifold to ADD a extra switch when this problem happens. It all depends on the Year model and model of the Pump system. IF no fluid leaking on the ground, you have a pressure switch problem. Doug

https://lci-support-doc.s3.amazonaws.com........veling-and-stabilization/ccd_0001900.pdf

garyemunson

Reno, Nevada

Senior Member

Joined: 09/27/2015

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 09/28/19 06:55pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Ordered switch... Amazon was the best price.

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > Lippert leveling pump unit
Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues


New posts No new posts
Closed, new posts Closed, no new posts
Moved, new posts Moved, no new posts

Adjust text size:




© 2020 CWI, Inc. © 2020 Good Sam Enterprises, LLC. All Rights Reserved.