Good Sam Club Open Roads Forum: Tech Issues: dometic thermo prob
Open Roads Forum Already a member? Login here.   If not, Register Today!  |  Help

Newest  |  Active  |  Popular  |  RVing FAQ Forum Rules  |  Forum Posting Help and Support  |  Contact  

Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > dometic thermo prob

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Page of 2  
Next
aurcor

Navajo Reservation

New Member

Joined: 10/23/2019

View Profile


Offline
Posted: 10/23/19 07:03am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Hello, new to RV life and this forum.

Recently my wife complains that our thermostat doesn't shut off properly. It did keep the heat on one time until we were cooking (way above set temp). [ dometic duo therm comfort control center with phone plug connection]

I finally bought an inexpensive replacement on Amazon. [White Rodgers 1C20-101 Economy 24 Volt/Millivolt Heat Thermostat] And thought it should work for our heating/cooling needs.

Last night I traded it out by cutting the wire with the RJ-8(ish) plug and connected the wires to the new thermostat, following the chart provided by new thermo mfg.

It did not work.

So I re-connected the phone plug to the original cable and inserted back into our Dometic CCC thermostat, and nothing. No backlight screen or anything.

Note: while I was trying to connect the new analog thermo the Red and Green wires touched long enough to smolder and melt some insulation.

I'm willing to take common 'you did what?'s' in replies in my ignorance, but don't forget to provide a possible solution.
thanks in advance

Matt_Colie

Southeast Michigan

Senior Member

Joined: 10/09/2011

View Profile


Offline
Posted: 10/23/19 08:56am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Aurcor,

If you cut through the "RJ" cable with a single cut, it is almost certain that you blew a fuse back in the unit.

Matt


Matt & Mary Colie
A sailor, his bride and their black dogs going to see some dry places that have Geocaches in a coach made the year we married.


dougrainer

Carrolton, Texas

Senior Member

Joined: 06/11/2007

View Profile


Offline
Posted: 10/23/19 10:46am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

1. YOU DID WHAT[emoticon]
2. You cannot install a normal Tstat in place of the Dometic CCC system.
3. Those wires you cut are NOT regular tstat wiring. They are a 4 wire communication cable. The Tstat end plugs into the wall tstat. The other end will plug into the roof AC control board.
4. You MUST use a Dometic wall tstat. If you have a 4 button Doimetic you have to replace with a 4 button. BUT the 4 button was discontinued almost 18 years ago and no new ones available. The 5 button replaced the 4 button and IS available. The newest is the 10 button which is NOT compatible with your older control board unless your unit is newer than 5 years ago and may have the 10 button.
5. Odds are when you cut the cable end off you blew the 3 amp fuse on the upper AC control board. That is why you have no display when you spliced the wires back.
5. Now, since you did not state year/Model/Brand of RV and how many AC units, the wall tstat may NOT be the temp sensor. The Dometic system has the option of remote sensors and IF there is a remote sensor connected to the upper AC control board, the wall tstat will not be the temp sensor. Doug

cavie

Port Charlotte Fl/ Hindsdale MA

Senior Member

Joined: 04/28/2019

View Profile


Offline
Posted: 10/23/19 03:37pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

Me thinks you need an RV tech to repair this. Your knowledge is lacking as you are in this position.


2011 Keystone Sprinter 323BHS. Retired Master Electrician. Retired Building Inspector.

All Motor Homes are RV's. All RV's are not Motor Homes.

aurcor

Navajo Reservation

New Member

Joined: 10/23/2019

View Profile


Offline
Posted: 10/23/19 07:34pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

thanks all.

it is a 97 Mobile Scout 33RK We don't really use the AC but am going to need to get heat going asap. Overnight temps already dipping to low 30's.

There is only one AC. I did check the only fuse I could see in the heater compartment, and it was not blown. I found some CcC units on Amazon (4 to 5 button) If those will work i will purchase one of those.

First I would like to check the sensors (?) and see if I can't get the backlight going again on the old one. and I can re-terminate the cable with the plug so there is no funky splicing.

I will let you know how it goes.

CJ

shepfly

NW Ohio

New Member

Joined: 09/09/2016

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 10/23/19 08:56pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

I'm pretty sure that fuse Doug mentioned is in the control box with you capacitors in the rooftop unit under the outer cover and inside the electrical box. I don't believe you can switch to a five button thermo without also changing the upper control board to match the 5 button thermo. Also the phone style control cable is NOT a phone cable, the ends are REVERSED, so be sure to duplicate the cut off end when you reattach the plug. Good luck, Dave

robatthelake

Vancouver Island

Senior Member

Joined: 08/24/2003

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 10/23/19 11:40pm Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

there is a work around using just the Furnace wiring and an everyday coil type of Thermostat!
It takes a bit of effort and a schematic to see which wires to splice into.
I can say that the Telco Wire is not used to perform this !
I just followed the installation instructions that are available on line for the furnace itself ,mine is a Suburban!
A Thermostat is just a Switch that opens and closes automatically to a set temperature!


Rob & Jean
98 Dutch Star Diesel Pusher ..07 Honda CRV AWD


A1RVTraveler

North Carolina

New Member

Joined: 12/24/2017

View Profile



Good Sam RV Club Member

Offline
Posted: 10/24/19 05:30am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

cavie wrote:

Me thinks you need an RV tech to repair this. Your knowledge is lacking as you are in this position.


This is the best solution. The fuse is in the upper unit on the circuit board near the capacitors.

dougrainer

Carrolton, Texas

Senior Member

Joined: 06/11/2007

View Profile


Offline
Posted: 10/24/19 07:36am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

aurcor wrote:

thanks all.

it is a 97 Mobile Scout 33RK We don't really use the AC but am going to need to get heat going asap. Overnight temps already dipping to low 30's.

There is only one AC. I did check the only fuse I could see in the heater compartment, and it was not blown. I found some CcC units on Amazon (4 to 5 button) If those will work i will purchase one of those.

First I would like to check the sensors (?) and see if I can't get the backlight going again on the old one. and I can re-terminate the cable with the plug so there is no funky splicing.

I will let you know how it goes.

CJ


If you plan on keeping the RV, I would NOT buy a 4 button from any vendor. The 4 buttons were discontinued in 2002 and stock disappeared about 2005. So, it would be a stretch to find a NEW 4 button which is what you have. Rebuilt 4 buttons are probably what they are selling. Your best bet is to but a 5 button kit and install. This is the upper control board in the AC and the 5 button wall tstat. This is a link to just 1 vendor but this is the kit I would get for my unit. Doug

PS, that silver box is where the fuse(3 amp) is located. Also, you do NOT have a remote sensor. The 4 button is the sensor.

https://www.dyersonline.com/dometic-air-........5zIG15QIVgSCtBh0IAASeEAQYBCABEgI8h_D_BwE

aurcor

Navajo Reservation

New Member

Joined: 10/23/2019

View Profile


Offline
Posted: 10/24/19 10:50am Link  |  Quote  |  Print  |  Notify Moderator

thanks again!

We are keeping the RV so I will get the upgrade kit. (Thanks Doug)

Instead of reconnecting the jack on the TSTAT side.
would this work?
https://www.dyersonline.com/dometic-a-c-18ft-communication-cable.html

Also, what change came with 5 button? just zones?

Regs,

cj

Reply to Topic  |  Subscribe  |  Print Topic  |  Post New Topic  | 
Page of 2  
Next

Open Roads Forum  >  Tech Issues

 > dometic thermo prob
Search:   Advanced Search

Search only in Tech Issues


New posts No new posts
Closed, new posts Closed, no new posts
Moved, new posts Moved, no new posts

Adjust text size:




© 2020 CWI, Inc. © 2020 Good Sam Enterprises, LLC. All Rights Reserved.